SĘKACZE

SĘKACZ WIGIERSKI

Na temat sękacza (ciasta królewskiego) zapisano już wiele stronnic. Pisali znawcy tematu - fachowi producenci, smakosze, pisali też ci, którzy chcieli "zabrać głos". A przecież sękacz to po prostu cukier, masło, śmietana, jaja, mąka ... tradycja i doświadczenie oraz specyficzny sposób wypieku.

Ciasto jest polewane na poziomy, wolno obracający się nad ogniem lub spirala elektryczną wałek. W efekcie tej niespotykanej gdzie indziej technologii na cieście tworzą się tak zwane sęki, stąd właśnie nazwa sękacz. Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć

Ktoś kto nie zna historii i receptury sękacza, ktoś komu sękacz nigdy nie spadł z wałka nie wyprodukuje nigdy sękacza jakościowo i smakowo odpowiadającego podniebieniu znawców. Ci wiedzą, iż producentami posługującymi się oryginalnymi recepturami i wręcz genetycznym doświadczeniem są producenci z serca Suwalszczyzny. Wśród nich wyróżnia się producent Sękacza Wigierskiego firma Cymes. Niech za rekomendację tegoż służą stoły Klasztoru Wigierskiego w czasie wizyty papieża Jana Pawła II na Suwalszczyźnie. To na tych właśnie stołach delektowano się Sękaczem Wigierskim. Producent Sękacza Wigierskiego wyznaje zasadę "Jedz smacznie i żyj zdrowo".

  • Zdjęcie: sekacz_porcja.jpg
    SEKACZ PORCJA
  • Zdjęcie: sekacz_duzy.jpg
    SEKACZ DUZY
  • Zdjęcie: Image00003.jpg
    IMAGE00003
  • Zdjęcie: Image00001.jpg
    IMAGE00001
  • Zdjęcie: Image00002.jpg
    IMAGE00002
  • Zdjęcie: Sekacz_karton1.jpg
    SEKACZ KARTON1
  • Zdjęcie: Sekacz_Mini.jpg
    SEKACZ MINI
  • Zdjęcie: Sekacz_karton2.jpg
    SEKACZ KARTON2
  • Zdjęcie: Image00005.jpg
    IMAGE00005
  • Zdjęcie: Sekacz_karton.jpg
    SEKACZ KARTON
  • Zdjęcie: Image00004.jpg
    IMAGE00004